In samenspraak met de privé-eigenaars diende IOK een aangepast ontwerp in voor de verkaveling Haaksstraat. IOK wil met het nieuwe ontwerp voldoen aan de opmerkingen die de Deputatie maakte bij het weigeren van de eerste verkavelingsaanvraag.

Het openbaar onderzoek naar de nieuwe vergunningsaanvraag loopt van 14 juni tot en met 13 juli 2017. Op verzoek van het gemeentebestuur organiseert IOK op woensdag 14 juni een informatiemoment om alle omwonenden correct te informeren over de nieuwe plannen. Iedereen is die avond welkom om 20 uur in het parochiecentrum van Achterbos (Achterbos 76). Alle buurtbewoners krijgen van IOK een uitnodiging in hun brievenbus.

Het openbaar onderzoek naar het eerste ontwerp voor de verkaveling van de Haaksstraat liep in het najaar van 2014. Deze verkaveling bood in totaal ruimte voor 83 woongelegenheden. Het openbaar onderzoek leidde tot 25 bezwaarschriften waaronder vijf petitielijsten. Mits enkele bijsturingen op vlak van mobiliteit keurde het gemeentebestuur het ontwerp goed.

In beroep bij Deputatie
Verschillende buurtbewoners gingen vervolgens in beroep bij de Deputatie. Deze weigerde uiteindelijk de vergunning. De Deputatie stelde in de beslissing niet dat op deze locatie geen verkaveling mag komen.

Dit principe werd daarentegen uitdrukkelijk bevestigd, aangezien het hier gaat om reguliere bouwzone op het gewestplan. Wel ontbraken volgens de argumentatie van de Deputatie een aantal technische elementen in het dossier en waren er volgens de Deputatie een aantal wijzigingen aan het verkavelingsontwerp nodig.

Vergunningsaanvraag voor aangepast plan
IOK heeft op basis van de opmerkingen van de Deputatie een aangepast verkavelingsontwerp uitgewerkt en vraagt hiervoor een vergunning aan. Het nieuwe ontwerp verschilt op meerdere vlakken met het vorige plan.

De nieuwe verkaveling telt in totaal 91 woongelegenheden, opgedeeld in verschillende woningtypes.
o Eéngezinswoningen: 39 grondgebonden woongelegenheden
o Tweegezinswoningen: maximaal 6 grondgebonden woongelegenheden
o Eéngezinswoningen projectzone Berkvenstraat: 6 grondgebonden woongelegenheden
o Sociale projectzone: 12 woongelegenheden
o Parkappartementen: 28 woongelegenheden

De nieuwe verkaveling bevat een aaneengesloten groenzone die aansluit op de ecologische oost-westverbinding. Deze centrale groenzone bedraagt 16 procent van de totale verkaveling. Daarnaast krijgt minstens 40 procent van de zone voor de parkappartementen en minstens 20 procent van de sociale projectzone een groene invulling.

De verkaveling wordt opgesplitst in twee delen, ten noorden en ten zuiden van de centrale groenzone. Tussen beide delen is alleen een trage verbinding voor voetgangers en fietsers mogelijk. Het wordt dus niet meer mogelijk om de verkaveling in te rijden via de Haaksstraat en door te rijden naar de Berkvenstraat, of omgekeerd. In noodsituaties kan de trage verbinding gebruikt worden door de hulpdiensten.

In tegenstelling tot het vorige ontwerp wordt de vooropgestelde kleinstedelijke woningdichtheid in het nieuwe plan gerealiseerd door gemiddeld grotere kavels en parkappartementen die grenzen aan de centrale groenzone.

Openbaar onderzoek
Iedereen die wenst, kan tijdens het openbaar onderzoek van 14 juni tot en met 13 juli de plannen inkijken op de dienst ruimtelijke ordening (eerste verdieping 't Getouw) en al dan niet een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit geef je voor het einde van het openbaar onderzoek tegen ontvangstbewijs af of stuur je aangetekend op naar het college van burgemeester en schepenen, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol.

Meer info: ruimtelijke ordening, 014 33 08 30, ro@gemeentemol.be